Nemcsak megvenni, fenntartani is drága a luxusvillákat

Egy floridai villa
Forrás: Josh Moore / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy ingatlankezelési és személyzetközvetítési szolgáltatásokat nyújtó cég világított rá, hogy csak a dolgozók bére több száz milliót emészt fel évente.

Egy átlagos belvárosi lakásból, de még egy szép környezetben fekvő, kertvárosi családi házból is legfeljebb csak elképzelni tudjuk, milyen körülmények között élnek a leggazdagabb üzletemberek, a sikeres sportolók vagy kedvenc színészeink, zenészeink. Mi is rendszeresen írunk olyan luxusotthonokról, mint a Fehér Ház kaliforniai másolata, Drake toszkán stílusú villája, vagy éppen Jim Carrey saját képzőművészeti alkotásaival díszített háza.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Utóbbit itt nézheted meg alaposabban:

Ezek többnyire tíz-húsz-harmincmilliárd forint értékű ingatlanok, de nemcsak az elképesztően magas vételár a közös bennük. Többnyire hatalmas épületek, sok-sok szobával, óriási, parkosított telken. Vagyis – még ha ebbe nem is gondolunk bele valami gyakran – a karbantartás, a tisztaság és a környezet szépségének megőrzése nem kis feladat. Nyilván senki nem gondolja, hogy ezt a kőgazdag tulajdonosok oldják meg, mondjuk két világ körüli turné vagy kasszasiker-forgatás között.

Most a Heritage Estate Management nevű, kifejezetten személyzetközvetítéssel és ingatlankezelési szolgáltatásokkal foglalkozó cég tett közzé néhány konkrét adatot, hogy közelebbi képet kapjunk arról, mekkora költségekkel jár egy-egy ilyen villa fenntartása – persze miután már milliárdokat csengetett ki valaki a vételárra. A rezsiköltségekről nem esett szó, azért sejthetjük, hogy egy ezer négyzetméter körüli házikó fűtése nem az a nagyságrend, amit mi fizetünk egy közepesen enyhe télen. Oké, ha jól választanak, akkor a kedvező éghajlat miatt erre pont nem kell sokat áldozni. De egy saját moziterem áramfelvétele is magasan túlszárnyalja az egy szem plazmatévénkét, hogy a klimatizálásról ne is beszéljünk.

A Heritage Estate Management viszont ezek helyett a saját szakterületéhez tartozó számokat, azaz a személyi jellegű ráfordításokat részletezte. A házvezetők e szerint óránként 30-35 dollárt, a szakácsok ennél jóval többet, 50-100 dollárt kapnak, a komornyikok esetében éves fizetést adnak meg, úgy 100 ezer dollár (33 millió forint) környékén. Ahhoz, hogy tényleg minden rendben legyen, elég nagy létszámú csapatra van szükség, márpedig egy húszfős személyzet napi ötezer dollárba (1,7 millió forintba) fáj, egész évre vetítve 1,8 millió dollár (csaknem 600 millió forint) megy el a fizetésekre.

Példaként Beyoncé és Jay-Z luxusvilláját említette a vállalkozás alapítója és vezetője, Jenny Greenwood Huber. A sztárpár úgy 66 milliárd forintnyi dollárért vette meg az ingatlant, maga a birtok több mint 30 ezer négyzetméter, de maga a ház is megvan 2800. Ezt a két zenész jó eséllyel akkor sem tudná tökéletesen rendben tartani, ha nem fellépésekre, turnékra, üzleti tárgyalásokra járnának folyton – na, meg a kikapcsolódásra is kell némi időt szakítani, és van három gyerekük is.

Huber szerint esetükben legalább tíz, egymással váltásban dolgozó házvezetőre van szükség, kell kettő-négy mindenes, kertészek, a konyhában három szakács váltja egymást, emellett inasok és sofőrök számára is akad meló, szükség esetén a gyerekek miatt dadusokat és tanítókat is felvehetnek. Ráadásul nem is ez volt a legnagyobb villa, amelyet cégével gondozásba vettek, volt már dolguk ennek a duplájával is.

(Borítókép: egy floridai villa, illusztráció. Fotó: Josh Moore / Unsplash)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Kép
Szórakozás

A focicsapat menedzsere Patek Philippe-re és Teslára szórta a lopott pénzt

Közel nyolcmilliárd forintnyi dollárt sikkasztott el, amit aztán nem sikerült jól befektetni.

Kép
Tech

Elon Musk azonnal kirúgatná a Disney vezérigazgatóját, mert az nem hirdet nála

Elon Musk továbbra is csúcsformában van, pedig az elmúlt hetekben is nagyot ment.

Kép
Jármű

A Cybertruck még Porschét vontatva is lenyomott egy Porschét

Pedig a 911-es nem is húzott maga után Cybertruckot.

Kép
Jármű

Mohó volt a tulaj, rajta maradt a törött Lamborghini

Senki nem adta meg a vágyott 1,5 millió dollárt, 1,35-ért meg hülye lett volna odaadni.

Kép
Stílus

13 óra, amiből kiderül, hogy tart ma az óraipar

Összeszedtük az idei év legfontosabb újdonságait, amelyekből kiderül, mit gondolnak a világról a gyártók.

Kép
Szórakozás

Három új Marvel-sorozat jön a Disney Plusra

Két spinoffot és egy animációs szériát kapunk, az egyik már januárban megérkezik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!