Ezért hizlal a 100 százalékos gyümölcslé

Narancslé és narancsok
Forrás: Mateusz Feliksik / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Gyerekek és felnőttek egyaránt meghízhatnak tőle, de egészségügyi panaszokat is okozhat.

Napi egy vagy több pohár százszázalékos gyümölcslé elfogyasztása kis mértékben hozzájárulhat a hízáshoz mind felnőttek, mind gyermekek esetében – derül ki egy friss kutatásból. Bár a legtöbbször csak egészséges innivalóként és vitaminforrásként tekintünk ezekre a termékekre, de nagyon könnyen vihetjük túlzásba a fogyasztásukat.

A tanulmány egyik szerzője, a Harvard T. H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi és epidemiológiai professzora, dr. Walter Willett úgy fogalmazott, a mennyiség jelenti a legnagyobb problémát. Hiszen gondoljunk csak bele, milyen gyakran eszünk meg például egyszerre három narancsot: nem túl jellemző. Viszont Willett szerint egyetlen pohár narancslé éppen ezzel egyenértékű, márpedig ebben a formában egy-két perc alatt bevisszük a szervezetünkbe, aztán esetleg még egyet ráküldünk.

Márpedig ez nem kevés kalória, és a vércukorszintet is megemeli. A túl sok cukor idővel betegségek kialakulásához vezethet, így például cukorbetegséghez, inzulinrezisztenciához, szívproblémához vagy elhízáshoz. Az viszont fontos, hogy nem általános érvényű, ok-okozati kapcsolatról, csak egyszerű összefüggésről van szó.

Az amerikai gyermekorvosok legnagyobb szakmai szövetsége, az American Academy of Pediatrics az egyre gyakoribb gyermekkori elhízás és fogszuvasodás miatt már kiadott egy ajánlást is a szülők számára. E szerint egyéves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a gyümölcsléfogyasztás, egy- és hároméves kor között 4 uncia (kb. 1,2 deciliter), négy- és hatéves kor között 6 uncia (kb. 1,8 deciliter) a javasolt maximum. Amerikai táplálkozástudományi szakemberek szerint a tinédzserek és felnőttek sem vedelhetnek megállás nélkül ilyesmit, esetükben a 8 unciát (kb. 2,3 decilitert) jelölték meg határértéknek. Ne feledjük, hogy itt 100 százalékos gyümölcslevekről van szó. Arra figyelmeztetnek, hogy sem víz helyett szomjoltásra, sem kedvező egészségügyi hatások reményében nem érdemes erre támaszkodni, sokkal inkább alkalmi édességként kell kezelni. Viszont még mindig sokkal jobb, mintha kólát innánk.

A kutatók szerint sokkal egészségesebb magát a gyümölcsöt elfogyasztani, abban ugyanis sokféle tápanyag található, amelyek egy része gyümölcslé formájában nem kerül be a szervezetünkbe.

(forrás: CNN)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!