Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap kólát iszol

Kólát ivó emberek
Forrás: Catherine Falls Commercial / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A magyar átlag fejenként harminc liter évente. Te vajon fölötte vagy alatta vagy?

Nem tartom magam nagy kólafogyasztónak, egy évben kétszer-háromszor jön haza velem a boltból egy-két palack. Ezért aztán eléggé meglepett, hogy a hazai átlag – igaz, nem teljesen friss adat – évi harminc liter fejenként, vagyis egy év alatt durván hárommillió hektoliter. Az amerikaiak persze még durvábban tolják, ott a fiatalok 63, a felnőttek 49 százaléka napi szinten iszik. Pedig érdemes belegondolni, milyen hatással lehet a szervezetünkre.

A HuffPost erről kérdezett szakembereket; a válasz igazából nem meglepő, de azért lehangoló. Először is meg kell nézni, miből is áll a kóla: van benne víz, szén-dioxid, cukor és/vagy valamilyen édesítő, terméktől függően foszforsav, ami nemcsak az ízéhez járul hozzá, hanem az eltarthatóságát is javítja, természetes aromák, és bizonyos változatokban koffein.

Egy pohár, azaz 3,5 deci kóla 155 kalóriát tartalmaz, átlagosan 38 gramm szénhidrát, 37 gramm cukor és 34 milligramm koffein van benne. A cukor esetében férfiak számára 36, nőknek 25 grammot javasolnak naponta az Amerikai Szív Szövetség szakemberei – tehát kevesebbet, mint amennyit egyetlen pohár üdítő tartalmaz. Ebből azért már sejthetjük, hogy nem éppen jótékonyak a hatásai.

Meg kell azonban különböztetni rövid- és hosszú távú hatásokat. Sonya Angelone dietetikus szerint a koffein- és cukortartalom miatt nagyon rövid távon megugrik az energiaszintünk, a koffein pedig blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert, ezzel együtt a fáradtságérzetet. De nagyon hamar le fog zuhanni az energiaszintünk. Dr. Supriya Rao belgyógyász szakorvos hozzáteszi, egyesek puffadást és fokozott gázképződést fognak tapasztalni, a rendszeres fogyasztás pedig megzavarhatja a gyomor- és bélrendszer működését, hasi fájdalmak mellett hasmenést vagy székrekedést okozhat.

A hosszabb távú következményeket dr. Neil Paulvin, a regeneratív gyógyászat specialistája fejtette ki. A gyakori kólafogyasztás hízáshoz vezet, különösen a hasi zsír gyarapszik tőle. Márpedig az elhízás közrejátszik szívbetegségek, anyagcserezavar, kettes típusú cukorbetegség, sőt nőknél akár a mellrák kialakulásában is. Továbbá vesebetegségek, magas vérnyomás és megemelkedett koleszterinszint is felléphet. Arra is rámutatott, hogy a szív- és érrendszeri problémák jelentős része megelőzhető lenne étrendi és életmódbeli változtatásokkal.

Az agyműködést szintén nem pozitív irányban befolyásolja a kólaivás. Ez is összefüggésben van a magas vércukorszinttel, ami gyulladást hoz létre és tart fenn a szervezetben, ez rontja a kognitív képességeket. A rendszeres fogyasztók hajlamosabbak lehetnek a depresszióra, sőt sokkal inkább ki vannak téve a demencia veszélyeinek.

Felmerülhet a kérdés, hogy jelenthet-e feloldozást a diétás kóla, vagyis megússzuk-e az egészségügyi panaszokat, ha cukormentes üdítőt választunk. A három szakértő egybehangzó véleménye szerint nem, ugyanis az édesítőszerek semmivel nem jobbak e tekintetben, mint a cukor. Érdemes tehát más megoldáson gondolkodni. A koffeinfröccs érdekében javasolják például a szénsavas kávét vagy a matcha teát, kiemelve, hogy ezek se legyenek agyoncukrozva vagy -édesítőzve, mert akkor ugyanott tartunk. Ha a koffein nem fontos, akkor a gyümölcsös vizek vagy kombucha tea lehet az igaz út.

De a szervezetünkbe bevitt koffein mennyiségét érdemes fokozatosan csökkenteni, máskülönben fejfájást és egyéb kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Az energiapótlásra a szakemberek például görög joghurtot, bogyós gyümölcsöket vagy banánt ajánlanak, meg persze bőséges vízfogyasztást. Utóbbi azért is fontos, mert ha lemondunk a kóláról, mindenképpen kell helyette valamilyen más folyadék.

(forrás: HuffPost)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!