Peruban van a világ legjobb étterme

Folyik a munka az étterem konyháján
Forrás: Central Restaurante / Facebook

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A top tízből hat hely európai, a győzelmet mégis elvitte Dél-Amerika az 50 Best rangsorában.

Kihirdette az év legjobb éttermeit a brit William Reed nagyvállalathoz köthető 50 Best. A The World's 50 Best Restaurants díjnak már egész komoly múltja van, 2002-ben ítélték oda először, azóta pedig több kontinensen külön is rangsorolnak, sőt a legjobb bárokat is értékelik. Idén először végzett az élen a Peru fővárosában, Limában működő Central Restaurante, amely tavalyi ezüstérme után tudott tovább javítani.

A győztes éttermet Virgilio Martínez és Pía Léon vezeti, a hely különlegessége, hogy helyi alapanyagokból, helyi eljárásokkal készített specialitásokat kínálnak immár tizenöt éve. Étlapjuk az ország földrajzi adottságait is csodásan tükrözi, hiszen 15 különböző kategóriát sorolnak fel a tengerszint fölötti magasság szerint rétegezve, végigvezetve a vendéget a Csendes-óceán szintje alatti 15 métertől egészen az Andok vonulatainak 4200 méteréig (amúgy az ország legmagasabb pontja a 6768 méteres Huascarán).

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Egy étel a Centralban
forrás: Central Restaurante / Facebook
Igen ízléses tálalás is jár a finom ételekhez

Lima egyébként igen jól szerepelt idén, a legjobb ötven étteremből négy is a perui fővárosban található, ezzel a legeredményesebb településnek számít. Pedig Michelin-csillagos hely egy sincs ott – ez is mutatja, mennyire eltérőek lehetnek az efféle értékelések. A kontinensek szerinti bontásban Európának sem kell szégyenkeznie, a top tízből hat helyet vitt el földrészünk. A dobogóra a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo fért oda.

Feltűnhet, hogy hiányzik a listáról mások mellett a tavalyi és tavalyelőtti győztes, a Geranium, illetve a Noma. Ez azért van, mert néhány éve átalakították a rendszert. Egy étterem csak egyszer nyerhet, ezt követően átkerül a Best of the Best kategóriába. Korábban amúgy a spanyol elBulli és a dán Noma egyaránt ötször lett aranyérmes.

A Nomában is dolgozott Rácz Jenő. A magyar sztárséffel készült interjúnkat itt találod:

A top ötvenbe egyébként nem jutott be magyar étterem. A szomszédos országok közül Ausztria a bécsi Steirereckkel, Szlovénia pedig a kobaridi Hiša Frankóval képviselteti magát. A teljes lista EZEN A LINKEN böngészhető.

Videók

Kép
Jármű

Lehet takarékos, ami ekkora? – Teszt: Honda CR-V e:HEV AWD Advance

A Honda szinte mindent belecsomagolt a CR-V-be, amire manapság a legtöbb autóvásárló vágyhat: itt egy jó nagy SUV vagány formatervvel, kényelmes belsővel, hibridhajtással. De mit tud a valóságban, és mennyire lehet takarékos egy kis villannyal megtámogatva egy 1,8 tonnás óriás?

Kép
Életmód

Két éve vonaton él a 17 éves német srác

A fiatal Lasse Stolley szoftverfejlesztőként dolgozik, de így mindig oda megy, ahová éppen kedve van.

Kép
Életmód

Lehet, hogy mindig is rosszul zuhanyoztál?

A tisztálkodás legjobb módja mindig a legegyszerűbb, a szakember szerint kár is kísérletezni.

Kép
Tech

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

Kép
Szórakozás

Amikor a csodalámpa nem mese: milliókat nyert egy pár

Egy kincskereső játékba szálltak be, amelynek végén rá is találtak a hatalmas nyereménnyel járó lámpásra.

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!