Peruban van a világ legjobb étterme

Folyik a munka az étterem konyháján
Forrás: Central Restaurante / Facebook

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A top tízből hat hely európai, a győzelmet mégis elvitte Dél-Amerika az 50 Best rangsorában.

Kihirdette az év legjobb éttermeit a brit William Reed nagyvállalathoz köthető 50 Best. A The World's 50 Best Restaurants díjnak már egész komoly múltja van, 2002-ben ítélték oda először, azóta pedig több kontinensen külön is rangsorolnak, sőt a legjobb bárokat is értékelik. Idén először végzett az élen a Peru fővárosában, Limában működő Central Restaurante, amely tavalyi ezüstérme után tudott tovább javítani.

A győztes éttermet Virgilio Martínez és Pía Léon vezeti, a hely különlegessége, hogy helyi alapanyagokból, helyi eljárásokkal készített specialitásokat kínálnak immár tizenöt éve. Étlapjuk az ország földrajzi adottságait is csodásan tükrözi, hiszen 15 különböző kategóriát sorolnak fel a tengerszint fölötti magasság szerint rétegezve, végigvezetve a vendéget a Csendes-óceán szintje alatti 15 métertől egészen az Andok vonulatainak 4200 méteréig (amúgy az ország legmagasabb pontja a 6768 méteres Huascarán).

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Egy étel a Centralban
forrás: Central Restaurante / Facebook
Igen ízléses tálalás is jár a finom ételekhez

Lima egyébként igen jól szerepelt idén, a legjobb ötven étteremből négy is a perui fővárosban található, ezzel a legeredményesebb településnek számít. Pedig Michelin-csillagos hely egy sincs ott – ez is mutatja, mennyire eltérőek lehetnek az efféle értékelések. A kontinensek szerinti bontásban Európának sem kell szégyenkeznie, a top tízből hat helyet vitt el földrészünk. A dobogóra a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo fért oda.

Feltűnhet, hogy hiányzik a listáról mások mellett a tavalyi és tavalyelőtti győztes, a Geranium, illetve a Noma. Ez azért van, mert néhány éve átalakították a rendszert. Egy étterem csak egyszer nyerhet, ezt követően átkerül a Best of the Best kategóriába. Korábban amúgy a spanyol elBulli és a dán Noma egyaránt ötször lett aranyérmes.

A Nomában is dolgozott Rácz Jenő. A magyar sztárséffel készült interjúnkat itt találod:

A top ötvenbe egyébként nem jutott be magyar étterem. A szomszédos országok közül Ausztria a bécsi Steirereckkel, Szlovénia pedig a kobaridi Hiša Frankóval képviselteti magát. A teljes lista EZEN A LINKEN böngészhető.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!