Miért pont januárban kezdünk új, egészségesebb életet?

Edzőteremben kondizó emberek
Forrás: Hinterhaus Productions / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ilyenkor nagyon sokan fogadnak meg sokfélét, hogy aztán legyen mit megszegni.

A január sokaknál nemcsak egy új év kezdetét jelenti, hanem különböző fogadalmakkal próbálnak saját életükben is új fejezetet nyitni. Legyen itt szó fogyásról, több mozgásról, káros szenvedélyek felszámolásáról, nyelvtanulásról vagy spórolásról. Azonban a statisztikák szerint negyedük már az első héten elbukik, egyharmaduk két éven belül adja fel, a sikerráta pedig tíz százalék alatti. A jelenséggel már a tudomány is jó ideje foglalkozik.

Az mondjuk kézenfekvő, hogy az emberek a változtatás elkezdéséhez valamilyen nevezetes dátumot keresnek, így adja magát az eleve új kezdetet jelentő január. Amúgy itt is már sokan eleve csúsztatással rajtolnak, mivel azt mondják, elsején még belefér egy pohár ital vagy egy kis nassolás, majd másodikától vagy az első munkanaptól indul a tényleges átváltozás. Nem csoda, ha aztán nem is tart sokáig a lendület.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Keveseknek sikerül

John Norcross pszichológusprofesszor negyven éve kutatja az újévi fogadalmakat. Eredményei szerint a legtöbbet a testi egészség terén akarnak fejlődést, javulást elérni, az általa megkérdezett több ezer ember mintegy harmada ezt jelölte meg. Húsz százalékuk fogyni akar, tizenhárom százalék pedig simán csak változtatna táplálkozási szokásain. Norcross tapasztalatai is részben egybecsengenek a bevezetőben említett statisztikákkal: a fogadkozók egyharmada egyetlen hónap után engedett a kísértésnek, míg fél év után már a nagy többség elvesztette a fókuszt.

Az időpont sem optimális

A táplálkozástudománnyal foglalkozó Duane Mellor szerint a január már csak azért sem teljesen ideális, mert a testmozgást nehezebbnek tűnik télen elkezdeni. Mégis sokan választják ezt azért, mert a karácsonyi időszakban pluszkilókat szednek fel, sokkal többet esznek és több alkoholt fogyasztanak, mint az év többi részében. Ehhez járul hozzá a kevesebb mozgás is. Ehelyett Mellor szerint jobb lenne a tél legelején, vagy késő ősszel belevágni, mert bár a hosszabb éjszakák és a korai sötétedés éppen az ellustulásra sarkall, máris egy hatalmas eredmény, ha ennek ellenére is nekikezdünk az edzésnek. Ha már ilyenkor kialakítunk egy új napirendet és egészségesebb étrendet, könnyebb lesz tartani az új évben.

Túlzsúfolt edzőtermek

Értelemszerűen az edzőtermek is forgalmasabbak, telítettebbek januárban. Morgan Brazier személyi edző úgy véli, a fogadalmak túl nagy nyomást jelentenek az embereknek, és ha bármilyen okból nem járnak sikerrel, akkor máris egy rossz élménnyel kezdődik az esztendő, ami meghatározza a folytatást. Ellenben a korábbi kezdésből e téren is előnyt lehet kovácsolni: karácsony körül nyugodtabbak a termek, szerencsésebb ekkor megismerkedni a gépekkel, rutint szerezni és ráérezni a helyes technikákra.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!