Az egészségtelen étkezés is növeli a vastagbélrák kockázatát

Kolbászok és szalámik
Forrás: Silvia Otte / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A nem megfelelő étrend mellett a szűrővizsgálattól való félelem is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország világelső ebben a szomorú mutatóban.

Évente 5-6 ezer ember hal meg vastagbélrákban Magyarországon, ezzel pedig hazánkban a legrosszabb a helyzet a lakosságszámhoz viszonyítva. Noha korai felismeréssel a betegség nagy eséllyel gyógyítható, sokan félnek a szűrővizsgálatoktól, ez pedig csak ront a helyzeten – többek között ez is kiderült az Affidea Magyarország által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A megelőzési lehetőségekről és a kiváltó okokról Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, dr. Sike Róbert belgyógyász-gasztroenterológus és Berki Krisztián olimpiai tornász osztotta meg gondolatait.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nem mindegy, mit eszünk

A betegség kialakulása szempontjából a hagyományos magyar konyha is sok kockázatot rejt. Idehaza igen népszerűek a kolbászok, szalámik, felvágottak, márpedig az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint összefüggés van a feldolgozott húskészítmények rendszeres és túlzott fogyasztása, valamint a vastag- és végbélrák megjelenése között. Friss eredmények szerint világszerte mintegy 34 ezer daganatos haláleset vezethető vissza ezekre évente. A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér javaslata szerint ezekből csak alkalmanként és akkor is kis mennyiségeket kellene fogyasztani, de a magyarok, különösen a férfiak kifejezetten gyakran fogyasztanak efféle termékeket. Ráadásul 86 százalékuk ezen belül is a zsírosabbakat választja, a nőknél ez az arány nem sokkal kisebb, 80 százalékos.

Kevésbé mondható közvetlennek az összefüggés a vörös húsok fogyasztása és a vastagbéldaganat kialakulása között, ám a szakemberek szerint e téren is fontos, hogy mértéket tartsunk. Az iránymutatás szerint legfeljebb heti 30-50 deka főtt vagy sült vörös húst lenne szabad megenni, de ehhez képest a férfiak húsfogyasztásának több mint felét, a nőkének 41 százalékát ezek teszik ki. Vörös hús alatt egyébként a marhát, a sertést, a bárányt és a kecskét értjük. Szintén nem jó, ha túlzásba visszük az állati eredetű fehérjéket – de a magyar lakosságnál sajnos ez is jellemző.

Fontos a megelőzés

Ezzel szemben a megelőzést támogató tápanyagokat hordoznak egyebek mellett a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak, a teljes értékű gabonák, valamint a zöldségek és gyümölcsök. A szakemberek szerint a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, vagyis napi legalább fél kilónyi mennyiség nagyon jótékony a prevenció tekintetében. Ezen kívül a rendszeres fizikai aktivitás és a stresszkezelés is bizonyítottan jó hatással van az egészségre.

Probléma még, hogy az emberek tartanak a szűrővizsgálatoktól, illetve közrejátszik a tradicionális férfi szerepfelfogás is, miszerint „egy férfi nem panaszkodhat, nem lehet beteg”. Pedig a vastagbélrák esetében kulcsfontosságú lenne a korai felismerés, mivel a korai stádiumban nagy eséllyel gyógyítható, de ha már észleljük a tüneteket, általában nagyobb a baj. A rendszeres szűrővizsgálatok évente akár több ezer életet is megmenthetnének.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?

A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?

Kép
Életmód

Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához

A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.

Kép
Tech

Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?

A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.

Kép
Szórakozás

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!