8 szokás, ami meghosszabbítja az életedet

Egészséges ételek
Forrás: Ello / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Viszonylag egyszerű tippek, amelyek akár huszonnégy évet is hozzáadhatnak az életünkhöz. És soha nem késő elkezdeni a változást.

Nem túl meglepő, hogy létezik olyan életmód, ami egészségesebbnek számít, ennélfogva hosszabb várható élettartammal kecsegtet, és vannak olyan szokások, amelyek a tudomány állása szerint éppen ennek az ellenkezőjét idézik elő. Amerikai kutatók mintegy 720 ezer, 40 és 90 év közötti ember életvitelét, táplálkozását, testmozgását és egyéb szokásait vizsgálták, végeredményben pedig meghatároztak nyolc olyan szokást, amivel (illetve aminek elhagyásával) meghosszabbíthatjuk életünket.

A felmérés szerint, ha már negyvenéves korunk körül elkezdjük ezeket beépíteni életünkbe, akár 24 évet is nyerhetünk, míg ha az ötvenes sávban tesszük ezt, akkor 21-et, de még hatvanon túl változtatva is 18-cal tovább húzhatjuk. Sőt, krónikus betegek esetében is hasonló hatással lehet számolni. Ha nem akarunk minden tanácsot megfogadni, de legalább néhány káros szokástól hajlandóak vagyunk megszabadulni, néhány évvel akkor is gazdagabbak lehetünk.

Íme, a 8 tipp:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Testmozgás

Az egyik legfontosabbnak a rendszeres mozgást tartják a kutatók. Nem is elsősorban az intenzitás vagy az időtartam a fő, hanem hogy állandó része legyen az életünknek az aktivitás. Akár lazább gyakorlatokat végeztek, akár megterhelőbbeket a vizsgálatban szereplő emberek, mindenképpen tovább éltek, mint azok, akik egész nap a kanapén tespedtek. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a kardió mozgást kombináljuk némi súlyzós edzéssel.

Testmozgás
forrás: Anupam Mahapatra / Unsplash
A rendszeres mozgás nagyon jót tesz a szervezetnek
Lendvai Zsolt
Lendvai Zsolt újságíró, szerkesztő
Sportriporternek készültem, de helyi tévés, majd autós újságíró lettem. Az InStyle Mennél a lehető legérdekesebb témákat igyekszem megtalálni, és szórakoztatóan átadni.

Gyógyszerek és drogok mellőzése

A korai halálozás kockázatát 38 százalékkal csökkenti, ha ezeket a függőségeket kerüljük. Lehet szó egyszerű fájdalomcsillapítókról, de akár keménydrogokról is. Persze vannak betegségek, amelyek mellett a rendszeres gyógyszerszedés elengedhetetlen, de a feltétlenül szükségesnél nagyobb mennyiség kerülendő, illetve a kutatás elsősorban az opioidok káros hatását emelte ki.

Dohányzás kerülése

Akik egyáltalán nem cigarettáznak, 29 százalékkal kisebb kockázatnak voltak kitéve, mint a dohányosok. Tudósok szerint egyébként soha nem késő letenni a cigit, a leszokásnak mind rövid-, mind hosszú távon jótékony hatása van a szervezetre.

Dohányzó ember
forrás: Reza Mehrad / Unsplash
A dohányzást érdemes inkább mellőzni

Binge drinking – de mi is az?

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban még a tudomány is megosztott, vannak olyan nézetek, amelyek szerint például egy-egy pohár vörösbor kifejezetten jótékony hatású, mások azt mondják, nincs biztonságos mennyiség. Ebből a tanulmányból az derül ki, hogy a legveszélyesebb az úgynevezett binge drinking: amikor bár alkalmanként, de annál intenzívebben piálunk részegedésig. Konkrétabban: 2 óra vagy annál is rövidebb idő alatt ütjük ki magunkat. Ez felnőtt férfiak esetében legalább öt, nőknél minimum 4 italt jelent átlagosan, persze függően annak típusától és számos más tényezőtől.

Stresszkezelés

Akik hatékonyan tudják feldolgozni a stresszt, 22 százalékkal kevésbé veszélyeztetettek, ami a korai halálozást illeti. Nyilván ez egy olyan tényező, amit nem lehet teljes mértékben kizárni az életünkből, de nem mindegy, mennyire tudjuk elengedni a problémákat. A szakemberek szerint a meditáció, légzésgyakorlatok, a pozitív közösségi élmények, valamint a testmozgás is segíthet a leküzdésben.

Meditáló nő
forrás: Jared Rice / Unsplash
A stressz rányomja bélyegét a mindennapokra

Egészséges étrend

Nincs egyetlen tökéletes recept, alkati kérdés is, hogy kinek mi a jó, de általánosságban a növényi alapú diétákat emelték ki a kutatók. Ez nem jelenti szükségszerűen a vegetáriánus vagy vegán életformát, a hús teljes mellőzését. De ajánlják például a mediterrán diétát zöld leveles zöldségekkel, hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű gabona felhasználásával, magas rosttartalmú alapanyagokkal.

Aludjunk jól

Napi 7-9 óra jó minőségű alvás jó hatással van az immunrendszerre, segít a sejtek és izomszövetek helyreállításában, sőt az általános hangulatunkat is javítja. A korai halálozás rizikója 18 százalékkal csökken. A rossz és/vagy kevés alvás ellenben sokféle betegség kialakulását elősegítheti.

Tartalmas és szoros emberi kapcsolatok

A magány és az elszigeteltség ártalmas, viszont a minőségi közösségi élmény kifejezetten jótékony. Sőt, ha valamilyen csoporthoz tartozunk, az még a kiegyensúlyozott napirend kialakításában is segíthet. A lényeg, hogy a tartalmas és pozitív kapcsolatokat keressük.

Forrás: Department of Veterans Affairs és Harvard T.H. Chan School of Public Health via Insider/CNN

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?

A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?

Kép
Életmód

Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához

A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.

Kép
Tech

Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?

A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.

Kép
Szórakozás

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!