Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Könyv a könyvespolcok között
Forrás: Jaredd Craig / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Nem tűnik soknak, pedig ezzel akár olyan betegségek kockázatát is lecsökkenthetjük, mint az Alzheimer-kór, továbbá stresszoldó hatásának köszönhetően segít abban, hogy sokkal nyugodtabban kezeljük a problémákat, kiegyensúlyozottnak érezzük a napunkat, emellett jótékony hatással van az alvási szokásainkra is.

A mai impulzív, rohanó világban sokszor esik meg velünk, hogy cserben hagy az emlékezetünk, és az agyunkban tornyosuló információhalmaz megakadályoz minket a dinamikus gondolkodásban. Semmi gond, hiszen bizonyított tény, hogy ha rendszeresen stimuláljuk agyunkat olvasással, akkor arra késztetjük, hogy "dolgozzon", így javítva a memóriánkat.

Orvosi szempontból ez úgy írható le, mint amikor belecsöppenünk egy szimulált térbe, ahol agyunk a legkülönfélébb képekkel tölti meg a fantáziánk szülte univerzumot, így olyan perspektívából látjuk az eseményeket, ami készteti az agyat a folyamatos tudatalatti cselekvésre. Ha valaki sikeresen használja az elmélyült olvasás formáját, olyan képességeit erősítheti fel például, mint az empátia, ezzel együtt pedig csökkentheti a mindennapok okozta szorongást és a bennünk rejlő negatív látásmódot.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Olvasó ember
forrás: Blaz Photo / Unsplash

Bár nem minden vizsgálatról lehet állítani, hogy teljességgel tényszerű lenne, de néhány kutatás során bebizonyosodott, hogy a stressz-szint majd 70%-os csökkenése mellett az olvasás még az életünket is meghosszabbíthatja. Fizikális kiegyensúlyozottságunk szembetűnő változásai alapján teljesen helytálló a kijelentés, hogy "Ép testben ép lélek", és jelen esetben ugyanígy igaz ez fordítva is az olvasásnak köszönhetően.

Társasági életünkre is csak pozitív hatásokat gyakorol a rendszeres olvasás, hiszen olyan információk birtokába juthatunk, amik alapvetően fejlesztik szellemi képességeinket, növelik az intelligenciánkat, széles spektrumban bővül tárgyi tudásunk. Mennyivel elegánsabb közös témának tűnik barátok közt egy regényről szóló eszmecsere, mint egy huszadrangú short videó tartalmának megvitatása, nem? Pedig ehhez nem kell mást tennünk, csak elsétálni a könyvespolcig, kinyújtani a kezünket, és megadni a lehetőséget egy könyvnek arra, hogy jobbá tegye életünket.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!