V8 a kocka-Volvóban! Téglára ennél jobban még nem vágytunk

Paul Newman Volvo V90-ese
Forrás: RM Sotheby's

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Paul Newmantől amúgy sem álltak távol a svéd trezorok, de ez neki is meglepetés volt.

Jól tudjuk a 2008-ban elhunyt Paul Newmanről, hogy imádta a gyors autókat, nemcsak színészként, hanem autóversenyzőként is sikeres volt. Volt Ferrarija, Porschéja, Triumph-ja, de vonzódott a sleeperekhez is, vagyis azokhoz az autókhoz, amelyeknek külseje nem árulkodott arról, mennyire ütőképes technika rejlik bennük. Mint ahogy mi is megírtuk, nemrég elárverezték épített Volvo 740-esét.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ha nem lenne meg, erről az autóról van szó:

Olvasd el ezt is!

De közel sem ez volt az egyetlen Volvója a színész-versenyzőnek. Volt egy 960-asa is, amibe kompresszoros Mustang-V8-at lógattak, sőt a híres amerikai televíziós showmant, David Lettermant is rábeszélte egy svéd kockára. Azonban volt még Newmannek egy harmadik is, ami most újra előkerült, és az RM Sotheby's árverésén várja új gazdáját. Lényegében ez is egy 900-as sorozatú Volvo, de már a gyártás végéről, amikor a szedánt S90-re, a kombit – mint ez is, itt – V90-re keresztelték át. Egészen pontosan 1998-as gyártású ez a példány, az volt az utolsó esztendő, amikor még készült a modell.

Lényeges különbség az előző kettőhöz képest, hogy ezt nem Newman elképzelései alapján, az ő megrendelésére építették. Ezzel saját versenycsapata készítette meglepetésként 2007-ben, de elég jól ismerhették az ízlését, vélhetően telitalálat volt a kocsi. Az orrába egy Chevrolet LS2-es V8-ast lógattak, ez hatliteres, teljesítménye 405 lóerő, és mellé 540 newtonmétert is tud. (Igaz, egyes források LS3-at írnak, de azt 2008-ban vezették be, ráadásul a motortéri fotón is LS2 olvasható). Ehhez négyfokozatú, GM-féle automata váltót kapcsoltak, a hátsókerékhajtást pedig természetesen megtartották. Az első futóművet Porsche 911 alkatrészekkel tuningolták, a hátsót érintetlenül hagyták.

Paul Newman Volvo V90-esének beltere
forrás: RM Sotheby's
A belső sem makulátlan, de azért alapjaiban véve egyben van

Ki is volt az a Paul Newman? Portréját itt olvashatod:

Olvasd el ezt is!

A műszerfalon egy gravírozott plakett üzeni: „PLN-nek. Ezzel biztosan időben odaérsz a rajtrácsra.” (PLN: Paul Leonard Newman.) Amúgy igen gazdagon felszerelt kivitelről van szó, motoros, fűthető bőrülésekkel, amelyek közül a vezetőé memóriás is, vannak elektromos ablakok, légkondi, a Kenwood multimédiás egység nyilván utólag került be. Az egész autót profi szakember kábelezte újra. Még a gyári háromezres, sorhatos motor is jár hozzá az eredeti váltóval.

Az autó farára a csapat a V06 emblémát rakta fel, utalva arra, hogy ugyanezt a motort a Corvette Z06-ba is szerelték. A V90-est a színészlegenda nem élvezhette sokáig, ugyanis az 2007-ben készült, Paul Newman pedig 2008 őszén, 83 évesen meghalt. Most 20-25 ezer dollárért, úgy 8,6 millió forintért veheti meg valaki a nagy, svéd téglát. Ugyan itt-ott kicsit karcos, megkopott a lakkozása, picit repedezett a műszerfala, a lámpája is kapott már az élettől, így is igen kívánatos.

Nézd meg alaposabban az autót galériánkban!

Galéria / 10 kép

Új galéria (2023. 05. 24)

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!