Hétliteres V8, de könnyebb, mint egy MX-5

Nichols N1A
Forrás: Nichols Cars

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A nagyszerű Formula–1-es autótervező, Steve Nichols a nyolcvanhoz közel sem lazít: itt a Nichols N1A, amire nem nehéz vágyni.

Steve Nichols neve azoknak csenghet ismerősen, akik régóta követik a Formula–1-et. Bár az amerikai mérnök pályáját a Hercules Aerospace fejlesztőjeként kezdte, de az 1980-as évek közepén csatlakozott az F1-hez. Ő tervezte a McLaren MP4/3-at, amellyel Alain Prost 1987-ben három futamot is megnyert, majd miután a csapat a TAG-Porsche motorról Hondára váltott, ő volt a vezető tervezője az MP4/4-nek is – Ayrton Senna ezzel szerezte első vébécímét 1988-ban, de a konstruktőri trófeát is behúzták.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A TAG-Porsche motorról is írtunk már korábban:

Olvasd el ezt is!

Nichols aztán Ferrarinál, a Saubernél, a Jordannél és a Jaguarnál is megfordult – közben egyszer még a McLarenhez is visszatért, tagja volt annak a csapatnak, amellyel Mika Häkkinen kétszer is világbajnok lett. Visszavonulása után sem szakadt el a sporttól és az autóktól, amatőr versenyzőként lehetett vele találkozni, de ami még fontosabb: a tervezést sem adta fel teljesen. Most elkészült egy igazi mesterművel, a Nichols N1A-val, amiben a látottak és az adatok alapján megvan az autózás igazi esszenciája.

Steve Nichols és az autó
forrás: Nichols Cars
A mester és alkotása

Maga a kaszni a hatvanas évek formavilágát idézi lágy vonalvezetésével, ihletet merített a McLaren M1A versenyautóból is. A váz alumíniumból, a karosszéria szénszálas kompozitokból készült, ennek köszönhetően nagyon könnyű lett. Mindössze 900 kilogrammot nyom, vagyis könnyebb, mint például egy Mazda MX-5, ami nem kis szó, a japán roadster egyik fő ütőkártyája a kis tömege.

Nichols N1A hátulról
forrás: Nichols Cars
Gyönyörű, klasszikus forma

A beltérben minden a vezetés színtiszta élvezetéről szól: sportülések, egyszerű, háromküllős kormány, kerek műszerek – és nagyjából fel is soroltunk mindent, fölösleges sallangoktól mentesen alkották meg az N1A-t. Olyannyira, hogy bár a kipörgésgátló alapfelszereltség, a manapság teljesen természetesnek vett ABS és a szervokormány ellenben csak extraként rendelhető. Gombokból is csak a legszükségesebbeket építették be, ráadásul minden vízálló, hiszen nincs fölöttünk tető.

Nichols N1A belülről
forrás: Nichols Cars
Itt nincsenek képernyők vagy egyéb huncutságok

A hétliteres V8-ast a General Motors-féle LS3-ból fejlesztették tovább, egyebek mellett egyedi dugattyúkkal és hajtórudakkal, szárazkarterrel, elektromos gázpedállal. A nyolc hengerből 659 lóerőt préseltek ki. A motorokat kézzel építik a Langford Performance Engineering szakemberei, akiknek régi V8-as és V10-es F1-es versenymotorok újraépítésében is nagy tapasztalatuk van. A futómű elöl-hátul független, kettős keresztlengőkaros, kanyarstabilizátort is kapott, a kerekek 19, illetve 20 colosak, rajtuk Michelin Pilot Sport Cup 2 gumik feszülnek.

Árakról egyelőre nincs információ, de talán nem is lehet majd egységeset meghatározni. Ugyanis minden példányt a leendő tulaj igényei szerint, személyre szabottan készítenek el, a fényezés színét és a kárpitozást is ki lehet választani. Összesen csak száz darabot gyártanak, az első tizenöt sorszámozott lesz, így tisztelegve a McLaren MP4/4 tizenöt futamgyőzelme előtt.

Csorgassunk együtt nyálat a galéria segítségével:

Galéria / 10 kép

Nichols N1A

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!