B12-vitamin: minden, amit tudnod kell

B12-vitaminforrások
Forrás: bit245 / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A B12-vitamin hiánya meglepő tüneteket okozhat. A pótlás mindenki számára fontos, de férfiaknál negyven év fölött különösen lényeges.

Szervezetünk alapvető szükségletei közé tartoznak a vitaminok, amelyeket ideális esetben kiegyensúlyozott étrenddel viszünk be, de ma már számos táplálékkiegészítő közül is lehet válogatni. Mindegyik vitamin másképpen előnyös, és a hiánybetegségek is nagyon különbözőek. Sőt, még az egyes B-vitaminok is igen sokban térnek el egymástól. Butaság is lenne egyre rábökni, hogy az a legfontosabb, mi viszont most a B12-vel foglalkozunk, amelynek többek közt a vörösvértest-képzésben, az idegrendszer erősítésében és a sejtosztódásban van kulcsszerepe.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Honnan tudom, hogy alacsony a B12-szintem?

A hiány tünete lehet például a tűszúrásszerű bizsergés a végtagokban, illetve a zsibbadás, de előfordulhat homályos látás, ingerlékenység, kognitív nehézségek. Felléphet fáradtság, levertség, gyengeség, de akár az étvágyunkra is kihatással lehet, ha kevés a B12 a szervezetünkben. Amennyiben pedig tartósan fennáll ez a hiány, akkor krónikus fáradtságot, depressziós tüneteket, vérszegénységet idézhet elő, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is növekszik.

Miben segít a B12-vitamin?

Egyszerűen fogalmazva annyival is elintézhetnénk, hogy a fentiek megelőzésére jó a B12. Kicsit jobban kifejtve viszont segít például a fáradtság leküzdésében, az anyagcsere-folyamatokban való részvételével az energiatermelésben, serkenti az agyműködést, javítja a közérzetünket, általános hangulatunkat. Hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez, támogatja a szív- és érrendszert. Sőt, még az alvás minőségét is javíthatja.

Mi a helyzet az idősödéssel?

Részben a fenti tulajdonságok miatt mondhatjuk azt, hogy a kor előrehaladtával még fontosabbá válik a B12. A pótlásra pedig már csak azért is oda kell figyelni, mert csökken a felszívódásuk – egyébként mint minden B-vitamin esetében, úgy a B12-nél is vízben oldódó vitaminról van szó. Viszont érdemes a többivel együtt bevinni a szervezetbe, mert egymás hatását serkentik, erősítik, támogatják. Ráadásul a B12 az agyunkat is segít fiatalabban tartani, ezért is lényeges, hogy szem előtt tartsuk.

De hogyan pótoljam?

Szerencsére a B12-vitamin nagyon sokféle élelmiszerben megtalálható: a húsfélékben – legyen szó vörös húsról vagy baromfiról –, a halakban, tengeri herkentyűkben, a tejtermékekben és a tojásban. Érdemes lehet például májat fogyasztani, abban durván hatvanszor annyi van, mint a marhahúsban, és százszor annyi, mint a tojásban. Nehezebb helyzetben vannak, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Vannak viszont gyártók, akik utólag adják hozzá a B12-t egyebek mellett a szójatejhez, gabonapelyhekhez. De említést érdemel a shiitake gomba is. Ha pedig szükséges, akkor táplálékkiegészítőket választhatunk. Az ajánlott napi beviteli érték felnőtteknél 2,4 mikrogramm, de várandós nőknek, szoptató kismamáknak ennél többre van szükségük.

Túladagolni egyébként ha nem is lehetetlen, de azért nem könnyű, legalábbis természetes módon. Ami nem hasznosul a szervezetben, az a vizelettel távozik, szóval legfeljebb akkor tolhatjuk túl, ha túlzásba visszük az étrend-kiegészítőket. Ha ezek miatt hányinger, hányás, hasmenés, allergiás reakciók lépnek fel, abba kell hagyni a szedését.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

Autórevizor: Így vernek át, ha autót rendelsz

Csütörtökön napközben megcsörrent a telefonom. Aznap kb. a harmincadik hívás volt, és még nem volt dél. Hullafáradt voltam, hajtós volt a hét. Vidékről hívott egy hölgy, pénteken mennének megnézni/átvenni Budapestre egy korábban megrendelt autót. És az utolsó előtti pillanatokban úgy gondolták, jó ötlet lenne átvizsgáltatni. Mint az alábbiakból kiderül, életük egyik legjobb döntését hozták.

Kép
Életmód

4 alvástípus: te melyikbe tartozol?

Egy friss kutatás segít besorolni magunkat a megfelelő kategóriába, és megmondja, mit jelent ez az egészségünkre nézve.

Kép
Szórakozás

Schwarzenegger: „A rivalizálás Stallonéval előre vitt”

A testépítőből lett színész egy friss interjúban ismerte el, sokat köszönhet kollégájának.

Kép
Szórakozás

Patrick Stewart Star Trek-jelmeze komoly problémákat okozott a színésznek

Sir Patrick Stewart Grammy-díjas brit színész a BBC Radio 1 műsorában nyilatkozott róla, hogy a Star Trek sorozat Picard kapitányaként milyen megpróbáltatásokat kellett kiállnia a forgatásokon.

Kép
Szórakozás

Minden évben meglepte kollégáit A farm, ahol élünk sztárja

Michael Landon igazi úriember volt, nem sajnálta idejét és energiáját, hogy másoknak örömöt szerezzen.

Kép
Életmód

50 nőt perelt be, mert azt mondták, rossz vele randizni

A hölgyek egy Facebook-csoportban rossz partiként említik a férfit. Sok pénzt követel a sérelemért.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!