Promóció
A Tiszánál nem csak halászlé van - Suzuki: Négy égtáj ízei - 4. rész

Irigykedve nézem az autópálya melletti földúton csapató traktorokat. Előttem valami terelés lehet, mert lépésben megy a sor. Gurulnék Szeged felé, de ez csak vánszorgás, miközben mellettünk kövér porfelhőt húzva zúz el egy óriási mezőgazdasági munkagép.
Négy égtáj ízei - Sorozatunkban négy különleges helyet mutatunk az ország egy-egy égtáján, ahová érdemes elutazni, hogy együnk egy jót, és megismerjük az adott tájegység szépségeit.
Durrdefekt egy lakókocsin – szépen félrehúzódott, nincs semmi oka a torlódásnak, csak annyi, hogy minden szem mohón megbámulja mások nyomorát. Elég pár kis fékezés, hogy hátrébb kilométer hosszan összegyűljenek az autósok. Mikor helyreáll a rend, mehet vissza a tempomat; a száztíz ideális. A Suzuki Jimny másfél literes motorjában lenne még tartalék, de felesleges nyomni – ez a fordulat remek, a motor sem bőg, a magas építésű karosszériát sem lóbálják meg az úthibák.
Ülj fel te is a Nosztalgiajáratra és nyerj egy Suzukit egy teljes hónapra!
Bizonyára neked is van egy olyan történeted, ami meghatározó számodra a gyermek- vagy fiatalabb korodból. Írd meg nekünk és mondd el azt is, hogy milyen helyszínhez kötődik az esemény! Csatolj képet vagy videót! További részletek és jelentkezés: https://suzukinosztalgiajarat.hu/

Nincs stressz, azt a kis terepjáró nem tűri. Bármilyen feszülten is ültem bele, percek alatt elmúlt – a leengedett ablakon kikönyökölve elfújja a szél a rosszat, kicsit olyan, mint gyerekkoromban. A család egymásnak kiabált a szélzajban, hajunkba belekapaszkodott a levegő, és úton voltunk. Az élmény ugyanolyan, a Jimny túlzásmentessége ettől is szerethető. A táblákon már ott a város neve, index jobbra, fékezek: a szemtelenül fiatal séf, Tóth Pál vár rám, hogy elmesélje, mi a titka a Michelin-kalauz által is ajánlott Alabárdosnak.

„Minden jól működő étterem mögött sok munka van. Nem elég egy ötlet, azt ki is kell dolgozni, és napról napra bele kell állni. Ez a szakma sok lemondással jár, de aki eredményeket akar, aki az átlagból kiemelkedne, nem spórolhatja el a melót” – mondja Pál, miközben az asztalomra kerülő szexi előételt kezdem fényképezni. Két kis kosárka, benne kecskesajtkrém, ami jól harmonizál a tavaszi tekercsbe töltött répa komplex ízével.

Vidéki városban csúcsgasztronómiát művelni nem egyszerű. Ami Budapesten működik, nem biztos, hogy Szegeden is fog, ami magától értetődő mondjuk a balatoni közönségnek, talán furán hat a déli határvidéken. „Alkalmazkodnom kell az igényekhez. Folyamatos a figyelem, hiszen a részünkről is van egy vágy arra, hogy edukáljuk a betérőket, de az ő oldalukról is ott a fix szokások, amiket séfként kötelességem figyelembe venni. Meg kell találni a határmezsgyét, a közös metszetet, hogy ne legyen öncélú a konyhánk – mi is attól vagyunk boldogok, ha visszatérő arcokat látunk, de ehhez figyelem kell. Úgy gondolom, kötelességem a közeg megismerése.”
Szeged egyetemi város, sok külföldi diákkal, ennek ellenére a belvárosi Alabárdos vendégkörét nem ők adják: „Hozzánk zömmel magyarok járnak, és azt is látni, hogy van átmozgás a határon. Ide azok jönnek, akik nem a klasszikus csárdastílust keresik, hanem az elegánsabb környezetet és a kifinomultabb fogásokat, amik nagyban merítenek a hagyományos magyar konyhából” - mondja a séf, aki szerint igazi alföldi ételekre inkább Budapesten mutatkozna igény. „Itt, a Tisza partján ezeket az emberek otthon készítik el, egy étteremben inkább a különlegesebb párosításokat keresik. Halászlénk egyszer volt, de úgy gondolom, nem is a mi feladatunk a főzése – arra ott vannak az igazi folyóparti csárdák. A magyar ételekre viszont szükség van, egy jó gulyás, egy tisztességesen összeállított hortobágyi vagy éppen a túrógombóc nyugodtan helyet kaphat bármelyik modern vidéki étteremben.”

Gyönyörű, színes félgömbök kerülnek az asztalra, mellette kenyér és egy mesterien összeállított tatárbifsztek. A vaj pompázik ilyen sárga, zöld, piros és okker színben, mindegyik más ízű. Szegeden vagyok, persze, hogy elsőnek a paprikást kóstolom meg, mielőtt az aprított marha részleteibe belemélyednék. A hús karakterét okosan lágyítja a marinált zöldség, a mustármagok határozottsága.

„Szeretek lokális alapanyagokkal dolgozni, de sajnos annak ellenére, hogy az adottságok megvannak hozzá, Szeged környékén még nem alakult ki igazán a helyi termékek piaca, az éttermekkel szoros kapcsolatban álló gazdaságok köre. Szívesen emelnék be sokkal több környékbeli ízt a konyhába, de kevés az olyan termelő, aki hétről hétre állandó minőségben képes lenne ellátni minket. Ahhoz, hogy ebben igazi fejlődés álljon be, arra lenne szükség, hogy még több étterem nyíljon, akikre alapozhatnának, akikkel közösen alakítanák ki, hogy miket termeljenek és tenyésszenek. Ha sok séf dolgozik hasonló igényekkel, mindig hamarabb épül ki a beszállítók hálózata” – foglalta össze Tóth Pál.

Az ablak boltíve alatt tökéletes szögben bújik be a fény: a kacsamell és a zeller szinte ragyog a tányéron. A fiatal séf nagyon szép ízpárokkal dolgozik, ötletes ívet húz az állagok és egymást kiegészítő aromák között. „A túrógombócot remélem megkóstolod, az egyik kedvenc nyári fogásunk. Fontosnak tartom, hogy ezeket a klasszikusokat megőrizzük, hogy munkát tegyünk abba, hogy jobb legyen, mint ahogy sokan megszokták. Csak így lehet megmutatni, milyen tartalékok vannak a gasztronómiánkban. Bele kell állni, hogy a magyar konyha igazán jó legyen.”
Működik az Alabárdos étterem elgondolása: a gombócok könnyűek, mint egy bárányfelhő, a tejfölhab és a gyümölcsök pajkosan fekszenek össze, mint a bolondos kamaszok. Elképesztően jó, hogy nincsen szétcukrozva – jó példa arra, hogy azért, mert valami desszert, nem kell, hogy gejl legyen.

Késői ebéd vagy korai vacsora? Nem tudom, de jó volt – Tóth Pál meggyőzött arról, hogy sokkal gyakrabban kéne Szegedre mennem, hisz a város hangulata zseniális, a Tisza partján pedig rengeteg felfedeznivaló vár. Ezek egy része csak gyalogosan lehetséges, de a város határán túl a kis terepjáró is értelmet nyer.
A horgászok csapata lelkes gyerekként vesz körbe, amikor a töltést megmászva rövid egyben, lépésben legurulok az ártérbe. Hamar előkerülnek a UAZ-os sztorik a seregből, a régi Suzuki Samurai-ok legendái a kilencvenes évekből, a sárdagasztások, na meg az óriási harcsák – létezhet egyáltalán vízparti kvaterka ezek nélkül?

Ülök egy kidőlt nyárfán, nézem a vizet – a színe pont olyan zöld, mint a Jimnyé, igaz, azon nem szaladgálnak ADHD-s lendülettel a molnárkák. A horgászok már a futóművet fürkészik a gépnek aláhajolva. Még jó, hogy ekkora a hasmagasság, így nyugodtan lelkendezhetnek a létravázon. Hoppá, mintha ott kapás lenne… halló, halló, én fogok itt a végén teli hassal bevágni?
Lapozd végig galériánkat:
Négy égtáj sorozatunk első részét itt olvashatod:
A másodikat itt találod:
Ne hagyd ki a harmadikat sem:

Promóció
Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció
Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!
A bróker, a nyugdíjas és a revizor
Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.
Ezekben a városokban a legdrágább az élet
Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.
A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok
Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.
77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát
A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.
Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél
Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.
Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!
Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.