A Tiszánál nem csak halászlé van - Suzuki: Négy égtáj ízei - 4. rész

Jimny a mezőn
Forrás: InStyle Men

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Irigykedve nézem az autópálya melletti földúton csapató traktorokat. Előttem valami terelés lehet, mert lépésben megy a sor. Gurulnék Szeged felé, de ez csak vánszorgás, miközben mellettünk kövér porfelhőt húzva zúz el egy óriási mezőgazdasági munkagép.

A cikk támogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Négy égtáj ízei - Sorozatunkban négy különleges helyet mutatunk az ország egy-egy égtáján, ahová érdemes elutazni, hogy együnk egy jót, és megismerjük az adott tájegység szépségeit.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Durrdefekt egy lakókocsin – szépen félrehúzódott, nincs semmi oka a torlódásnak, csak annyi, hogy minden szem mohón megbámulja mások nyomorát. Elég pár kis fékezés, hogy hátrébb kilométer hosszan összegyűljenek az autósok. Mikor helyreáll a rend, mehet vissza a tempomat; a száztíz ideális. A Suzuki Jimny másfél literes motorjában lenne még tartalék, de felesleges nyomni – ez a fordulat remek, a motor sem bőg, a magas építésű karosszériát sem lóbálják meg az úthibák.

Ülj fel te is a Nosztalgiajáratra és nyerj egy Suzukit egy teljes hónapra!


Bizonyára neked is van egy olyan történeted, ami meghatározó számodra a gyermek- vagy fiatalabb korodból. Írd meg nekünk és mondd el azt is, hogy milyen helyszínhez kötődik az esemény! Csatolj képet vagy videót! További részletek és jelentkezés: https://suzukinosztalgiajarat.hu/

Kép

Nincs stressz, azt a kis terepjáró nem tűri. Bármilyen feszülten is ültem bele, percek alatt elmúlt – a leengedett ablakon kikönyökölve elfújja a szél a rosszat, kicsit olyan, mint gyerekkoromban. A család egymásnak kiabált a szélzajban, hajunkba belekapaszkodott a levegő, és úton voltunk. Az élmény ugyanolyan, a Jimny túlzásmentessége ettől is szerethető. A táblákon már ott a város neve, index jobbra, fékezek: a szemtelenül fiatal séf, Tóth Pál vár rám, hogy elmesélje, mi a titka a Michelin-kalauz által is ajánlott Alabárdosnak.

Tóth Pál
forrás: InStyle Men
Tóth Pál, az Alabárdos séfje

„Minden jól működő étterem mögött sok munka van. Nem elég egy ötlet, azt ki is kell dolgozni, és napról napra bele kell állni. Ez a szakma sok lemondással jár, de aki eredményeket akar, aki az átlagból kiemelkedne, nem spórolhatja el a melót” – mondja Pál, miközben az asztalomra kerülő szexi előételt kezdem fényképezni. Két kis kosárka, benne kecskesajtkrém, ami jól harmonizál a tavaszi tekercsbe töltött répa komplex ízével.

Két kis kosárka, benne kecskesajtkrém
forrás: InStyle Men
A kosárkák kecskesajtkrémet rejtenek

Vidéki városban csúcsgasztronómiát művelni nem egyszerű. Ami Budapesten működik, nem biztos, hogy Szegeden is fog, ami magától értetődő mondjuk a balatoni közönségnek, talán furán hat a déli határvidéken. „Alkalmazkodnom kell az igényekhez. Folyamatos a figyelem, hiszen a részünkről is van egy vágy arra, hogy edukáljuk a betérőket, de az ő oldalukról is ott a fix szokások, amiket séfként kötelességem figyelembe venni. Meg kell találni a határmezsgyét, a közös metszetet, hogy ne legyen öncélú a konyhánk – mi is attól vagyunk boldogok, ha visszatérő arcokat látunk, de ehhez figyelem kell. Úgy gondolom, kötelességem a közeg megismerése.”

Szeged egyetemi város, sok külföldi diákkal, ennek ellenére a belvárosi Alabárdos vendégkörét nem ők adják: „Hozzánk zömmel magyarok járnak, és azt is látni, hogy van átmozgás a határon. Ide azok jönnek, akik nem a klasszikus csárdastílust keresik, hanem az elegánsabb környezetet és a kifinomultabb fogásokat, amik nagyban merítenek a hagyományos magyar konyhából” - mondja a séf, aki szerint igazi alföldi ételekre inkább Budapesten mutatkozna igény. „Itt, a Tisza partján ezeket az emberek otthon készítik el, egy étteremben inkább a különlegesebb párosításokat keresik. Halászlénk egyszer volt, de úgy gondolom, nem is a mi feladatunk a főzése – arra ott vannak az igazi folyóparti csárdák. A magyar ételekre viszont szükség van, egy jó gulyás, egy tisztességesen összeállított hortobágyi vagy éppen a túrógombóc nyugodtan helyet kaphat bármelyik modern vidéki étteremben.”

Gyönyörű, színes félgömbök kerülnek az asztalra
forrás: InStyle Men
A vaj ilyen harsány is lehet

Gyönyörű, színes félgömbök kerülnek az asztalra, mellette kenyér és egy mesterien összeállított tatárbifsztek. A vaj pompázik ilyen sárga, zöld, piros és okker színben, mindegyik más ízű. Szegeden vagyok, persze, hogy elsőnek a paprikást kóstolom meg, mielőtt az aprított marha részleteibe belemélyednék. A hús karakterét okosan lágyítja a marinált zöldség, a mustármagok határozottsága.

Tatárbifsztek csodásan megkomponálva
forrás: InStyle Men
Nagyszerű a harmónia a hús és a marinált zöldség között

„Szeretek lokális alapanyagokkal dolgozni, de sajnos annak ellenére, hogy az adottságok megvannak hozzá, Szeged környékén még nem alakult ki igazán a helyi termékek piaca, az éttermekkel szoros kapcsolatban álló gazdaságok köre. Szívesen emelnék be sokkal több környékbeli ízt a konyhába, de kevés az olyan termelő, aki hétről hétre állandó minőségben képes lenne ellátni minket. Ahhoz, hogy ebben igazi fejlődés álljon be, arra lenne szükség, hogy még több étterem nyíljon, akikre alapozhatnának, akikkel közösen alakítanák ki, hogy miket termeljenek és tenyésszenek. Ha sok séf dolgozik hasonló igényekkel, mindig hamarabb épül ki a beszállítók hálózata” – foglalta össze Tóth Pál.

A kacsamell és a zeller szinte ragyog a tányéron
forrás: InStyle Men
Ötletes ízpárok - a kacsamell és a zeller is jól áll egymásnak

Az ablak boltíve alatt tökéletes szögben bújik be a fény: a kacsamell és a zeller szinte ragyog a tányéron. A fiatal séf nagyon szép ízpárokkal dolgozik, ötletes ívet húz az állagok és egymást kiegészítő aromák között. „A túrógombócot remélem megkóstolod, az egyik kedvenc nyári fogásunk. Fontosnak tartom, hogy ezeket a klasszikusokat megőrizzük, hogy munkát tegyünk abba, hogy jobb legyen, mint ahogy sokan megszokták. Csak így lehet megmutatni, milyen tartalékok vannak a gasztronómiánkban. Bele kell állni, hogy a magyar konyha igazán jó legyen.”

Működik az Alabárdos étterem elgondolása: a gombócok könnyűek, mint egy bárányfelhő, a tejfölhab és a gyümölcsök pajkosan fekszenek össze, mint a bolondos kamaszok. Elképesztően jó, hogy nincsen szétcukrozva – jó példa arra, hogy azért, mert valami desszert, nem kell, hogy gejl legyen.

Túrógombóc
forrás: InStyle Men
A túrógombóc bizonyítja: a desszertnek nem muszáj gejlnek lennie

Késői ebéd vagy korai vacsora? Nem tudom, de jó volt – Tóth Pál meggyőzött arról, hogy sokkal gyakrabban kéne Szegedre mennem, hisz a város hangulata zseniális, a Tisza partján pedig rengeteg felfedeznivaló vár. Ezek egy része csak gyalogosan lehetséges, de a város határán túl a kis terepjáró is értelmet nyer.

A horgászok csapata lelkes gyerekként vesz körbe, amikor a töltést megmászva rövid egyben, lépésben legurulok az ártérbe. Hamar előkerülnek a UAZ-os sztorik a seregből, a régi Suzuki Samurai-ok legendái a kilencvenes évekből, a sárdagasztások, na meg az óriási harcsák – létezhet egyáltalán vízparti kvaterka ezek nélkül?

Jimny
forrás: InStyle Men
A horgászok is körülrajongták

Ülök egy kidőlt nyárfán, nézem a vizet – a színe pont olyan zöld, mint a Jimnyé, igaz, azon nem szaladgálnak ADHD-s lendülettel a molnárkák. A horgászok már a futóművet fürkészik a gépnek aláhajolva. Még jó, hogy ekkora a hasmagasság, így nyugodtan lelkendezhetnek a létravázon. Hoppá, mintha ott kapás lenne… halló, halló, én fogok itt a végén teli hassal bevágni?

Lapozd végig galériánkat:

Galéria / 14 kép

Suzuki: Négy égtáj - 4. rész

Megnézem a galériát

Négy égtáj sorozatunk első részét itt olvashatod:

A másodikat itt találod:

Ne hagyd ki a harmadikat sem:

Videók

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Kép
Tech

7 retró platformjáték, amit imádtunk!

Egytől egyig zseniális alkotások, ezért még ma is érdemes őket elővenni, ha nosztalgiázni támad kedvünk.

Kép
Szórakozás

Emlékszel még Crazy Frogra? Ennyi pénzt termelt az idegesítő béka

A legtöbbünknek az a bizonyos Axel F-feldolgozás jut eszébe erről az animált figuráról, ami amúgy nem is béka. De mi az igazi sztorija?

Kép
Szórakozás

Sörkülönlegességgel ünneplik a legyőzhetetlen Arsenalt

A csapat veretlenül nyerte meg a 2003-2004-es Premier League-et, sőt 2003 májusa és 2004 októbere közt 49 meccset vívott meg vereség nélkül.

Kép
Életmód

Az ülő munka veszélyei: hogyan kerülhetjük el a hát- és gerincproblémákat

Egyre többen dolgoznak hosszú órákat a számítógép előtt ülve, és sajnos ez komoly hatással lehet a hát és gerinc egészségére.

Kép
Szórakozás

Ezek a filmes helyszínek turistacélpontnak is kiválók

Ráadásul nem is csak a rajongóknak mondanak valamit, hanem a hollywoodi szereptől elvonatkoztatva is gyönyörűek.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!