Hogyan hat az étrended a mentális egészségedre?

Egészséges ételek
Forrás: Ella Olsson / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Napjainkban egyre többet halljuk az alábbi kifejezéseket: bélflóra, mikrobiom, probiotikum. De miért lett ennyire felkapott ez a téma? A kutatók rájöttek, hogyan befolyásolja a bél mikrobiom az idegrendszerünk működését, egészségét, és hogyan támogathatják bizonyos étrendek a mentális jólétet.

Az agy megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat, például omega-3 zsírsavakat, B-vitaminokat, magnéziumot és cinket rendszeresen be kell építenünk az étrendünkbe. Ezek a tápanyagok szerepet játszanak olyan idegsejtek működésében, amelyek befolyásolják a hangulatot és az érzelmi egyensúlyt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!



A bélrendszerünk a második idegrendszerünk?

Az emésztőrendszer és az agy közötti kapcsolatot nevezzük gut-brain axisnek vagy más néven bél-agy tengelynek. A bélben található mikroorganizmusok és az agy közötti kommunikáció befolyásolja a hangulatot és a kognitív funkciókat. A rostokban gazdag étrend és a fermentált ételek fogyasztása segíthet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, ami hozzájárulhat a jó közérzethez.

A magas cukortartalmú és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend gyulladást okozhat a bélrendszerben, amely összefüggésbe hozható depresszióval és más hangulatzavarokkal. Ellenben az antioxidánsokban gazdag ételek, például gyümölcsök és zöldségek hozzájárulhatnak az agysejtek védelméhez a káros oxidatív stresszel szemben.

Fánkok
forrás: Rod Long / Unsplash
A magas cukortartalmú ételek gyulladást okozhatnak a bélrendszerünkben

A halakban, lenmagban és diófélékben található omega-3 zsírsavak fontosak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Segíthetnek csökkenteni a gyulladást, és hozzájárulhatnak a depresszió és más hangulatzavarok kockázatának csökkentéséhez.

Mit tehetünk még?


Az elegendő vízfogyasztás fontos a megfelelő agyműködéshez és a jó közérzethez, mert a kiszáradás befolyásolhatja a koncentrációt és az általános hangulatot egyaránt. Ha már hidratáltság, ugye azt mindenki tudja, hogy a kávé vízelvonó hatású, fokozza a vizeletürítést. Ha ez nem lenne elég, a túlzott koffeinbevitel és magas cukorfogyasztás ingadozó energiaszintekhez és hangulatszélsőségekhez is vezethet.

Halétel
forrás: CA Creative / Unsplash
A halakban található omega-3 zsírsavak elősegítik idegrendszerünk működését

A probiotikumok (hívjuk most őket jó baktériumoknak az egyszerűség kedvéért) és a prebiotikumok (amik tápanyagok a jó baktériumok számára) hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és így a hangulat szabályozásához. Azért azt fontos tudni, hogy pro- és prebiotikumok nem csak táplálékkiegészítő formájában vihetők be a szervezetünkbe! A baktériumfajoknak különböző tápanyagokra van szükségük a szaporodásukhoz. Míg a nemkívánatos baktériumokat az egyszerű cukrok „etetik”, addig a jótékony baktériumfajtáknak a vízben oldódó növényi rostokra van szükségük a fejlődéshez. A vízben oldódó növényi rostok legjobb forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök. A vízoldékony rostokból keletkező propionsav pedig segít a fogyásban, mivel csökkenti a zsírtermelést is. Ugyancsak a jó baktériumok rosttal történő „etetése” során keletkezik a vajsav és az ecetsav, amelyek támogatják az immunrendszerünket és a sav-bázis egyensúly fenntartásával védik az egészséget. A helyesen kialakított étrend tehát segíthet helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezáltal segít előremozdítani a fogyás folyamatát is.

Zöldségek és gyümölcsök
forrás: Dan Cristian Pădureț / Unsplash
A zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásai a vízben oldódó növényi rostoknak

A kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmazza a megfelelő mennyiségű fehérjét, egészséges zsírokat, omega-3 zsírsavakat, szénhidrátokat, és csak minimális mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz, segíthet stabilizálni az energia- és hangulatszinteket.

Nem mindenre megoldás az evés



Fontos megjegyezni, hogy az étrend csak egy része az általános mentális egészségnek. A stresszkezelés, a testmozgás, a megfelelő alvás is fontos tényezők. Ha bármilyen mentális egészségügyi problémával küzdesz, vagy tanácsot szeretnél az étrended optimalizálásához, érdemes konzultálni egy szakképzett szakemberrel, például pszichológussal vagy dietetikussal.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?

A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?

Kép
Életmód

Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához

A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.

Kép
Tech

Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?

A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.

Kép
Szórakozás

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!